Søg i samlingerne – Kom godt i gang!
Søg i samlingerne - Kom godt i gang!
Med ’Søg i Samlingerne’ kan du søge på tværs af Rigsarkivets samlinger og systemer. Læs om, hvordan du søger og få tips til at finde både arkivalier, afskrifter og digitalt skabte data i Rigsarkivets samlinger.
En indgang – to søgemuligheder
Med ‘Søg i Samlingerne’ kan du søge på tværs af Rigsarkivets samlinger:
- Arkivalier og datasæt: Søg i arkivdatabasen Daisy, Arkivalieronline og Digidata
- Afskrifter af arkivalier: Søg i indtastede arkivalier fra Rigsarkivets indtastningsportal
Arkivalier og datasæt
Arkivalieronline
Søg efter mere end 100 mio. digitaliserede dokumenter på Arkivalieronline. Sæt kryds i boksen ‘Tilgængeligt online’, hvis du kun vil se materiale, der er online.
Arkivalier & arkivskabere
Søg efter arkivalier og find oplysninger om, hvem der har skabt arkiverne, og hvad de indeholder.
Digitalt skabte data
Søg i datasæt, elektroniske registre, ESDH-systemer, E-journaler og andet digitalt skabt materiale, skabt af myndigheder eller forskere.
Søgning i ‘Arkivalier og datasæt’
Ved søgning i ‘Arkivalier og datasæt’, søger du på tværs af samlingerne og ned i 3 af Rigsarkivets systemer:
- Arkivdatabasen Daisy
- Arkivalieronline
- Digidata – Digitalt skabte data
Når du klikker på et søgeresultat, kommer du over i et af disse systemer i en ny fane. Herfra kan du klikke dig videre og se det online eller logge ind og bestille materialet.
Start en ny søgning ved at klikke på browserfanen med dit søgeresultat i soeg.rigsarkivet.dk.
Tips til at søge i arkivalier og datasæt
I feltet ‘Beskrivelse af arkivalierne’ søger du i alle beskrivende data (dog ikke beskrivelser af pakkeindhold):
- Noter og beskrivelser af arkivet/datasættet og information om den der har skabt materialet
- Arkivskaberens navn
- Arkivmaterialets titel (arkivserie eller arkiveringsversion)
Du kan skrive lige så mange ord du vil, og skrive dele af et ord, men det er en god ide at starte med at søge lidt bredt med få ord.
Søg struktureret ved at bruge flere søgefelter
- Arkivskabers navn. Du kan skrive navn på en arkivskaber. En arkivskaber er en myndighed, virksomhed, forening eller person, som har skabt et arkiv.
- Arkivmaterialets titel. Du kan skrive navn på en arkivserie. En arkivserie er en samlet gruppe af arkivalier. En arkivserie kan være meget lille, fx et register i en regnskabsprotokol, til meget stor, fx 3000 journalsager.
Hvis din søgning giver for mange hits
Prøv at indsnævre din søgning:
- Skriv flere ord i flere søgefelter.
- Afgræns perioden. Skriv et eller flere årstal i felterne ‘fra’ og ’til’. Du kan godt nøjes med at skrive et begyndelsesår eller et slutår, og behøver ikke at afgrænse til dag og måned.
- Brug filtre til at afgrænse:
- Tilgængelighed: Vælg om du kun vil se resultater, der er tilgængelige online via Arkivalieronline eller via download af datasæt.
- Resultattype: Vælg om du kun vil se arkivskabere eller kun vil se arkivserier/arkiveringsversioner.
- Format: Vælg om du kun vil se digitalt skabt data eller arkivalier, der er skabt på papir.
Hvis din søgning giver 0 hits
Prøv at udvide din søgning:
- Brug færre søgefelter. Måske har du fået indsnævret din søgning til en for kort periode eller valgt et ord i ‘Arkivseriens titel’, der ikke findes, fx hvis du leder et ‘navneregister’ som i det pågældende arkiv i stedet hedder ‘stamrulle’.
- Skriv kun en del af ordet. Imødekom stavefejl og forskellige stavemåder, fx ved kun at skrive ‘Overpræs’, hvis du leder efter ‘Københavns Overpræsidium’.
Du kan lave datosøgning på to forskellige måder.
Afgræns med felterne ‘Fra’ og ‘Til’
Bruger du ”Fra” og ”Til” til at afgrænse perioden, får du alle hits, som på nogen måde tidsmæssigt ligger indenfor eller overlapper det tidsinterval du angiver. Du behøver ikke udfylde begge felter, men kan fx nøjes med kun at anføre en datering i ‘Fra’. Et tomt ‘Til’-felt opfatter systemet som år 9999. Et tomt ‘Fra’-felt opfatter systemet som år 1.
Afgræns perioden via fritekst
Skriver du dateringer i fritekst-feltet ‘Beskrivelser af arkivmaterialerne’, får du kun hits der modsvarer præcis den datering du har angivet. Hvis du kender den præcise datering, kan du derfor med fordel skrive dateringen i fritekstfeltet, fordi det vil give færre hits, end hvis du skriver datering i ‘Fra’ og ‘Til’.
Hvis du har skrevet datering som fritekst, og ikke finder det du søger efter, så prøv i stedet at skrive dateringen i enten ‘Fra’-feltet eller ‘Til’-feltet eller begge felter.
I søgefeltet kan du vælge at hakke af i tjekboksen ‘Tilgængeligt online’. Så får du kun søgeresultater med materiale du kan se online.
Det er enten skannet materiale der findes på Arkivalieronline eller datasæt, der er frit tilgængelige til at downloade i .csv- eller forskellige statistik-formater.
Præcis stavemåde: Eksakt match
Hvis du kun vil se søgeresultater med en bestemt stavemåde kan du vælge at hakke af i tjekboksen ‘Eksakt match’. Fx hvis du vil se alle poster med ‘Johanne’, men ikke se poster med ‘Johannes’.
‘Eksakt match’ påvirker samtlige søgefelter på én gang, og giver dig kun søgeresultater med den eksakte stavemåde af alle de ord du har skrevet i søgefelterne.
Usikker på stavemåde: ‘?’ som jokertegn
Er du i tvivl, om en person fx hedder ‘Peter’ eller ‘Peder’, kan du skrive ‘Pe?er’, for så søger du efter begge stavemåder.
Du kan godt anvende flere ‘?’, hvis du er i tvivl om flere bogstaver i et ord, ligesom ‘?’ kan placeres både først, midt i og sidst i et ord.
Bemærk: ‘?’ kan ikke anvendes, hvis du samtidig anvender ”Søg efter eksakt match”.
Du finder 3 kategorier af filtre, som du med fordel kan bruge til at forfine din søgning.
Tilgængelighed
Vælg ‘Online’, hvis du kun vil se resultater, der er tilgængelige via Arkivalieronline eller via download.
Resultattype
-
- ‘Arkivserie’: giver alle relevante arkivserier og arkiveringsversioner.
- ‘Arkivskaber’: giver alle relevante arkivskabere, og information om antal relevante arkivserier i arkivet.
Format
Vælg om du kun vil se digitalt skabt data eller arkivalier, der er skabt på papir.
-
- ‘Papir’: viser kun materiale skabt på papir, inklusive skannet materiale på Arkivalieronline.
- ‘Digitalt skabt’ viser kun materiale, der er digitalt skabt; fx elektroniske registre, ESDH-systemer, E-journaler og datasæt.
Søgeresultater er som udgangspunkt sorteret alfabetisk efter arkivskaberens navn (Arkivskaber A-Å).
Du kan ændre sorteringsrækkefølgen og i stedet vælge at få sorteret efter:
- Omvendt alfabetisk efter arkivskaberens navn (Arkivskaber Å-A)
- Alfabetisk efter postens titel (arkivseriens titel A-Å)
- Omvendt alfabetisk efter postens titel (Arkivserie Å-A)
- Kronologisk efter arkivseriens yderår (Ældste først)
- Omvendt kronologisk efter arkivseriens yderår (Nyeste først)
Brug filter: ‘Digitalt skabt’
Søger du digitalt skabte data, får du som udgangspunkt ofte 2 søgeresultater vedrørende de samme data. De er navngivet forskelligt:
- Arkiveringsversion. Denne post leder dig til den enkelte arkiveringsversion i Digidata, fx ‘Den danske Valgundersøgelse 2019’.
- Arkivserie. Denne post leder dig til registreringen i Daisy af hele arkivserien, som kan indeholde mange arkiveringsversioner, Fx ’Den danske Valgundersøgelse, 1971-2019′.
Brug filteret ‘Digitalt skabt’ under ‘Format’. Så får du kun vist de digitalt skabte arkiveringsversioner og arkivserier.
Nogle datasæt kan du downloade
Datasæt, der er frit tilgængelige, kan du downloade. Brug filteret ‘Tilgængeligt online’ under ‘Tilgængelighed’, for kun at se søgeresultater, med data du kan downloade.
Hvad finder man i digitalt skabte data?
- Myndighedernes administrative data: Data fra IT-systemer, som myndighederne har benyttet i forbindelse med deres sagsbehandling og øvrige virksomhed. Det er fx fagsystemer, elektroniske registre, regnskabssystemer og ESDH-systemer (dvs. Elektroniske Sags- og Dokumenthåndteringssystemer).
- Forskningsdata og surveys. Danmarks største samling af forskningsdata og spørgeskemaundersøgelser.
Digitalt skabte data består af databaser med en eller flere tabeller. Du søger i metadata på et overordnet indholdsniveau og ned på tabelniveau, når du søger efter digitalt skabt data.
Der kan være flere grunde til, at din søgning ikke giver nogle hits eller med et andet resultat end det ønskede.
Andet ord – samme betydning
Et emne kan gennem tiden have skiftet navn. Fx hed “børnebidrag” tidligere “alimentation”.
Arkivserien – navngivning
Måske har du skrevet en betegnelse på en arkivserie, der ikke svarer til det, som er registreret i systemerne. Hvis du kender et andet navn, så prøv det i stedet. Fx vielse i stedet for ægteskab.
Arkivskaberen – navngivning
Arkivskabere kan have haft forskellige navne gennem tiden, og måske er det navn, du har skrevet, endnu ikke registreret i systemerne. Hvis du kender et andet navn, så prøv det.
Brug ental
Har du skrevet betegnelsen for arkivserien i flertal? I systemerne er de fleste betegnelser for arkivserier skrevet i ental, fx Kopibog, ikke Kopibøger. Prøv at skrive arkivseriens navn i ental.
Dateringer
Hvis du har skrevet datering i fx ”Fritekst”, og ikke finder det du søger efter, så prøv i stedet at skriv dateringen i enten fra- og/eller til-feltet eller omvendt.
Er arkivalierne afleveret til Rigsarkivet?
Måske har den arkivskaber, du søgte efter, ikke afleveret arkivalier til Rigsarkivet.
Gammel/ny stavemåde
Måske har du ikke skrevet navnet på arkivskaberen eller arkivserien på samme måde, som det er registreret i systemerne. I systemerne er de fleste navne registreret med moderne retskrivning.
Rækkefølge er ligegyldig
Du kan skrive flere ord i søgefeltet. Rækkefølgen af ordene er ligegyldig: Om du skriver “Hove Sogn” eller “sogn hove” spiller ingen rolle.
Samme ord – anden betydning
Et ord kan have flere betydninger – også over tid. Fx kan “udvisning” betyde personer, der udvises fra Danmark, men det kan i forbindelse med skovbrug også betyde markering (udvisning) af træer til fældning.
Ældre henvisninger
Hvis du søger på grundlag af en ældre henvisning, kan det ske, at arkivalierne er blevet omregistreret. Prøv at søge på arkivskaberens navn.
Afskrifter af arkivalier
Personsøgning
Søg efter de ord, der optræder i en kilde. Det kan være personer, steder eller ting som fx skibe.
Indtastede arkivalier
Kildematerialet er indtastet af frivillige i Rigsarkivets indtastningsplatform, fra originale kilder, der typisk er håndskrevet i gotisk eller gammel skråskrift.
Kildesamlinger
Du søger i samlinger af kilder. Fx dødsattester, kriminalitetshistorie, sønderjyske arkivalier, lægsruller eller Fødselsstiftelses arkiv.
Søgning i ‘Afskrifter af Arkivalier’
Ved søgning afskrifter, søger du i millioner poster fra Rigsarkivets indtastningsportal.
Der er afskrifter af mange forskellige arkivalier og der kommer hele tiden nye indtastninger til. De indtastede kilder er inddelt i samlinger.
Om Dansk Demografisk Database
Indtastede folketællinger, kirkebøger og fx Nygårds sedler og skifter skal stadig søges i Dansk Demografisk Database.
På sigt kommer du også til at kunne søge i disse indtastninger i ‘Søg i Samlingerne’
Tips til at søge i afskrifter af arkivalier
Afskrifterne er typisk i skemaformat, og til hver type afskrift er oprettet en specifik skabelon, der matcher indholdet i arkivaliet (kaldet kildetype).
1.verdenskrig
- Dansksindede sønderjyske krigsdeltagere
- Faldne
- Krigsfanger kartotek
- To Løvers desertør-kartotek 1916
Erindringsmedaljer
- Ansøgninger 1864
- Ansøgninger fra hhv. Marinen, Sverige og Norge, Sønderjylland
- Sank Helena medaljen navneregister
Dannebrogsmænd
Dødsattester
Fængsel og straf
- Arrestjournaler (1846 – 1917)
- Strafferegistre
- Stamruller navneregister
- Fangefortegnelser
- Fangefotografier (Horsens)
Folketællinger
- Aabenraa
- Vestindien
- Folketællingskort, Kongeriget Preussen, 1885
Fødselsstiftelsen
- Fødsel-hovedprotokol
- Udsætterprotokol
Lægds- og søruller
- Lægdsruller, register
- Haderslev Landråd, Alfabetiske Lister
Nygaards sedler
Pas og vandrebøger
- Pasprotokoller – Udstedte Markedspas
- Pasprotokoller – Udstedte vandrebøger/pas
- Pasprotokoller – Viserede vandrebøger/pas
Psykiatrisk hospital Risskov – patienter
Vestindien
- Ankommende og bortrejsende personer
- Kopibog for skrivelser til kongen
- Kort og tegninger
- Mandskabsruller for Gendarmerikorpset
- Mandtalslister og Zahlruller over tropper
- Matrikler of landlister
- Menighedsindberetninger om døde, fødte, konfirmerede og viede
- Politiretsprotokoller og Politijournaler
- Slavelister (Matrikeloplysningsskemaer)
- Soldaterbøger
- Stambog for befalingsmænd i gendarmeriet
- Stambogsblade for menige i gendarmerikorpset
På sigt kan du også søge i alle afskrifter fra Dansk Demografisk Database, altså blandt andet folketællinger, Nygårds sedler og skifter.
Du kan fritekstsøge i feltet ‘Søg’. Det kan fx være et navn på en person eller et sted.
Du kan skrive et eller flere ord i søgefeltet. Rækkefølgen af ordene er ligegyldig: Om du skriver “Hove Sogn” eller “sogn hove” spiller ingen rolle.
Det er en god ide at starte med at søge lidt bredt med få ord.
Som udgangspunkt søger du i alle kildesamlinger. Med kildesamling menes den skabelon/skema, som et arkivalie er struktureret efter.
Du kan vælge at søge i en specifik kildesamling i dropdown menuen ‘ Vælg kildesamling’. Det er ikke muligt at vælge flere specifikke kildesamlinger på én gang.
Navnene på kildesamlingerne er baseret på indholdet i den pågældende arkivaliegruppe. Således hedder alle kildetyper om 1. Verdenskrig, først 1. Verdenskrig efterfulgt af emnet, fx krigsfanger kartotek. Ligeledes er alle kildetyper vedr. Dansk Vestindien samlet, undtagen folketællinger fra Dansk Vestindien, som er samlet under folketællinger.
Særligt om dødsattester
Bemærk at der er fem forskellige kildesamlinger med dødsattester. Det skyldes at indtastningsskabelonerne for dødsattesterne er blevet ændret over tid, og du må således afprøve alle fem kildesamlinger, før du har afsøgt om der er indtastet en dødsattest for den person du leder efter.
Du kan lave meget detaljerede søgninger når du søger i en specifik kildesamling.
Klik på ‘Avanceret søgning’. Nu åbner der sig en række forskellige søgefelter, som er specifikke for den valgte kildesamling.
Her kan man udfylde et eller flere af felterne, hvis man har en specifik information, fx fødselsdato, fødested, erhverv, sogn eller herred. Den avancerede søgning lukkes igen ved at klikke på ”Færre søgefelter”.
Præcis stavemåde: Eksakt match
Hvis du kun vil se søgeresultater med en bestemt stavemåde kan du vælge at hakke af i tjekboksen ‘Eksakt match’. Fx hvis du vil se alle poster med ‘Johanne’, men ikke se poster med ‘Johannes’.
‘Eksakt match’ påvirker samtlige søgefelter på én gang, og giver dig kun søgeresultater med den eksakte stavemåde af alle de ord du har skrevet i søgefelterne.
Usikker på stavemåde: ‘?’ som jokertegn
Er du i tvivl, om en person fx hedder ‘Peter’ eller ‘Peder’, kan du skrive ‘Pe?er’, for så søger du efter begge stavemåder.
Du kan godt anvende flere ‘?’, hvis du er i tvivl om flere bogstaver i et ord, ligesom ‘?’ kan placeres både først, midt i og sidst i et ord.
Bemærk: ‘?’ kan ikke anvendes, hvis du samtidig anvender ”Søg efter eksakt match”.
Hvis din søgning giver for mange hits
Prøv at indsnævre din søgning:
- Skriv flere ord i flere søgefelter.
- Afgræns søgningen tidsmæssigt. Skriv et eller flere årstal i felterne ‘fra’ og ’til’. Du kan godt nøjes med at skrive et begyndelsesår eller et slutår.
Hvis din søgning giver 0 hits
Prøv at udvide din søgning:
- Skriv en del af ordet. Dette kan fx bruges, hvis der er usikkerhed om stavningen af fx et navn (kan fx være Pedersen eller Petersen). Søgemaskinen søger KUN det ord/stavemåde, der rent faktisk står i arkivaliet.
- Brug ‘?’ som jokertegn, hvis du er tvivl om stavemåden.
Hvis kilden indeholder dateringer, bruges disse – ellers bruges dateringerne fra billedserien eller arkivserien.
Du kan lave datosøgning på to forskellige måder.
Afgræns med felterne ‘Fra’ og ‘Til’
Bruger du ”Fra” og ”Til” til at afgrænse perioden, får du alle hits, som på nogen måde tidsmæssigt ligger indenfor eller overlapper det tidsinterval du angiver. Du behøver ikke udfylde begge felter, men kan fx nøjes med kun at anføre en datering i ‘Fra’. Et tomt ‘Til’-felt opfatter systemet som år 9999. Et tomt ‘Fra’-felt opfatter systemet som år 1.
Afgræns perioden via fritekst
Skriver du dateringer i fritekst-feltet ‘Beskrivelser af arkivmaterialerne’, får du kun hits der modsvarer præcis den datering du har angivet.
Hvis du kender den præcise datering, kan du derfor med fordel skrive dateringen i fritekstfeltet, fordi det vil give færre hits, end hvis du skriver datering i ‘Fra’ og ‘Til.
En datering i fritekstfeltet vil også gøre, at du vil kunne finde ufuldstændige datoer, der i kilden er beskrevet som fx ‘Januar 1843’. Vær igen opmærksom på, at du kun finder de poster, hvor det er skrevet præcist som i arkivaliet – så en søgning på ‘januar 1845’ finder ikke en ‘Jan. 1845’.
Hvis du har skrevet datering i fx ”Fritekst”, og ikke finder det, du søger efter, så prøv i stedet at skrive dateringen i enten fra- og/eller til-feltet eller omvendt.
Søgeresultater er som udgangspunkt sorteret alfabetisk efter personens fornavn (Titel A-Å).
Du kan ændre sorteringsrækkefølgen og i stedet vælge at få sorteret efter:
- Omvendt alfabetisk efter arkivskaberens navn (Arkivskaber Å-A)
- Alfabetisk efter postens titel (arkivseriens titel A-Å)
- Omvendt alfabetisk efter postens titel (Arkivserie Å-A)
- Kronologisk efter arkivseriens yderår, (Ældste først)
- Omvendt kronologisk efter arkivseriernes yderår (Nyeste først)
Bemærk at for kildesamlinger der ikke har en person som omdrejningspunkt, kan sortering være misvisende.
Ligeså kan sorteringen virke misvisende, hvis der i kilden ikke er indtastet noget i feltet for navnet eller hvor ‘hovedpersonen’ er anonym og registreret med et tal eller lignende.
Vejledning
Spørg Rigsarkivet
Se, hvordan du kontakter Rigsarkivet, hvis du har brug for hjælp og vejledning.
Forskerservice
Er du forsker, kan du få hjælp til at identificere eller anvende data fra Rigsarkivets samlinger.
Myndighedsservice
Bestil enkeltopslag i data, I som myndighed eller privat organisation har afleveret til Rigsarkivet.