Kildepakke om Danmarks vej ind i Fællesmarkedet
Kildepakke om Danmarks vej ind i Fællesmarkedet
Danskerne stemte i 1972 ja til det Europæiske Fællesmarked, som senere bliver til EU. I årene op til var der dog foregået mange forhandlinger og overvejelser for og imod.
Tiden op til 1972
Danmarks vej ind i det Europæiske Fællesskab var en langstrakt proces, som tog sin begyndelse allerede med skabelsen af Europarådet i 1949. Herefter fulgte De Seks’ underskrivelse af Romtraktaten i 1957 og dannelsen af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (EØF) i 1958 med Danmark stadig på sidelinjen.
Man diskuterede både det at være i det europæiske samarbejde og det at fastholde den traditionelle kurs i dansk udenrigs- og handelspolitik.
I 1960 blev frihandelsområdet EFTA oprettet som alternativ til EØS. EFTA bestod af Storbritannien Danmark, Norge, Sverige, Schweiz, Østrig og Portugal.
Europa var nu reelt blevet splittet mellem to konkurrerende markedsblokke, og det var i den grad til ugunst for danske interesser, da landets vigtigste markeder Storbritannien og Vesttyskland var i hver sin markedsblok.
Da Storbritannien i 1961 ansøger om optagelse i EF, gør Danmark derfor det samme. Efter gentagne optagelsesforhandlinger lykkes det endelig Danmark at blive optaget i det Europæiske Fællesskab i 1972.
Kildepakken indeholder politiske analyser og fortrolige notater, der fortæller hele denne historie.
Om kildepakker
Online originale kilder
Belys et bestemt historisk tema med originale arkivalier fra Rigsarkivets samlinger.
Studerende og undervisere
Brug kilderne i undervisningen eller til at skrive opgave om Danmarks vej ind i fællesmarkedet.
Arkivserie og arkivskaber
En arkivserie er en sammenhængende række af arkivalier.
En arkivskaber er den myndighed, organisation eller person, der har skabt eller samlet arkivet.
Sådan har vi udvalgt kilderne
Historien om Danmarks vej ind i EF med folkeafstemningen den 2. oktober 1972 som afslutning var lang, udfordrende og snørklet. Fra dansk side skulle man søge om optagelse hele tre gange inden det endeligt lykkedes i 1972. Med den danske underskrift på traktaten er 12 års venten i Europas venteværelse endelig afsluttet.
I kildepakken ”Danmarks vej ind i Fællesmarkedet” har Rigsarkivet udvalgt kilder, som belyser den lange vej fra beslutningen om at søge optagelse til det endeligt lykkedes for Danmark at underskrive slutakten. De centrale overvejelser om Danmarks plads i forhold til de europæiske og nordiske markedsdannelser fandt sted i Udenrigsministeriet. I første færd blev analyserne udarbejdet i den økonomisk-politiske afdeling og siden i et egentligt markedssekretariat.
Kilderne er udvalgt for at give læseren indsigt i de mange faktorer, som der skulle tages hensyn til. I dag ved vi, at Danmark siden blev medlem af EF, men kilderne viser, at historien var åben, og der var forskellige handlingslinjer. De udvalgte kilder afspejler, at analyserne handlede om at formulere en strategi, som ville tilgodese danske økonomiske og politiske interesser.
Offentligheden kendte politikernes kampagner for og imod et dansk EF-medlemskab, men med tilgængeliggørelsen af de interne overvejelser i Udenrigsministeriet og i Markedsudvalget, får man et hidtil ukendt indblik. Kilderne afspejler med al tydelighed, at Danmarks politiske og økonomiske mål måtte tilpasses større interesser på den europæiske scene.
Kilderne giver indblik i skiftende strategier både i forhold til nationale og internationale interesser, og analyserne rummer helt nøgterne vurderinger og omfatter ligeledes meget ligefremme og direkte embedsmandsanalyser af Danmarks handlerum.
Kilderne tegner et billede af en formativ fase af dansk efterkrigshistorie, som har været afgørende for Danmarks økonomiske og politiske stilling i Europa i dag.
Brug kilder fra
Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet gruppeordnede sager er den mest centrale kilde, når du arbejder med Danmark og EF/EU.
Sakskøbing kommune
Folkeafstemningen vedr. medlemskab af EF, 1972
Jørn Boye Nielsens privatarkiv
EF-modstand før EF-afstemningen 2.10.1972
Forskningsundersøgelser om tidligere EF/EU afstemninger 1992-2000
Rigsarkivet har indsamlet data og forskningsundersøgelser op gennem 1990’erne om bl.a. folkeafstemningerne om Maastricht-traktaten i 1992 og Edinburgh aftalen i 1993, som belyser de politiske strømninger omkring EU.
Spørgeskemaundersøgelser om EF afstemningen i 1972
Rigsarkivet har indsamlet data og forskningsundersøgelser siden 1960’erne om bl.a. folkeafstemninger, som belyser de politiske strømninger omkring EF.
Om arkivskaberne
Udenrigsministeriet blev oprettet i 1848 og tog sig af sager vedr. udenrigs- og sikkerhedspolitik, udenrigshandel og –økonomi, konsulatvæsen, bistand til udviklingslandene og andre sager vedr. udlandet, herunder kongehusets sager og danske udlandet.
Udenrigsministeriet er derfor den helt centrale kilde til forhandlingerne vedr. Danmarks optagelse i EF.
Sakskøbing kommune blev oprettet den 31. maj 1968 som et led i kommunalreformen af 1970.
Der var tale om en større ændring af kommunestyret, hvor antallet af kommuner mindskedes fra ca. 1000 kommuner til 275 kommuner og 25 amtskommuner til 14 amtskommuner. De nye kommuner fik mange flere opgaver efter kommunalreformen fx inden for daginstitutionsområdet, og de fik også nye opgaver vedrørende blandt andet miljø og erhvervsfremme.
Amtskommunerne fik også flere opgaver og blandt andet overgik de psykiatriske hospitaler, særforsorgen og gymnasieskolerne til amtskommunerne.
Blandt de kommunale opgaver var afholdelse af valg og dermed også folkeafstemningen om EF-medlemskabet 1972.
Et privatarkiv er et arkiv, der består af et unikt materiale, som ikke tilhører det offentlige, og som er skabt eller tilvejebragt af virksomheder, private foreninger, organisationer, bevægelser eller privatpersoner.
Et privat arkiv kan både bestå af materiale i papirform og i digital form. Det kan fx være materiale som dagbøger, breve, e-mails, lydoptagelser, sager og data i databaser.
Jørn Boye Nielsen er cand.scient.pol. og har i en årrække undervist ved Den Internationale Højskole i Helsingør i konfliktløsning, international politik, m.m. Han er medgrundlægger af RIKO (Rådet for international konfliktløsning) og sidder i RIKO’s Råd.
Læs mere om
Tidslinje for Danmarks vej mod det europæiske fællesmarked
Se tidslinjen over begivenhederne mellem marts 1957 og i marts 1957 og 2. oktober 1972, hvor danskerne stemmer ja til at træde ind i EF.
Baggrund for Danmarks vej til EF-medlemskab
Danmarks optagelse i EF kom først på plads efter lange overvejelser og politiske forviklinger.
Nøgleaktører i Danmarks vej ind i det europæiske fællesskab
Læs om de personer, der indtog de centrale roller op til Danmarks indtræden i EF. Persongalleriet omfatter politikere som Jens Otto Krag, embedsmænd og jurister.