FAQ – ofte stillede spørgsmål til brug af arkivalier

FAQ - ofte stillede spørgsmål til brug af arkivalier

Se her brugernes oftest stillede spørgsmål og Rigsarkivets svar.

alt

Hjælp og vejledning

Rigsarkivet har mange arkivalier, som kan bruges til slægtsforskning, og mange af dem er scannet og tilgængelige online. Dette gælder blandt andet kirkebøger, folketællinger, lægdsruller og lignende. Derudover har vi også mange andre arkivalier af interesse for slægtsforskning, som skal ses på Rigsarkivets læsesale.

Rigsarkivet udfører ikke slægtsforskning, men tilbyder arkivundersøgelser til timetakst.

Bestil en arkivundersøgelse her

Nej. Rigsarkivet kan finde bopælsoplysninger for perioden 1924-1978 fra de kommuner, der har afleveret folkeregisterkort til Rigsarkivet, men det er langt fra alle kommuner, der har det. En undersøgelse af adresser 1924-1978 foretages til timetakst.

Bestil en undersøgelse her

Rigsarkivet behandler din ansøgning inden for 15 dage, hvorefter du vil modtage et svar med posten eller i din e-boks.

Du skal være opmærksom på, at hvis du har ansøgt om tilladelse gennem formularen på vores hjemmeside, så er din ansøgning først gået igennem, når du får en kvittering fra os på mail.

Du modtager en mail fra Rigsarkivet, når dine arkivalier ankommer til læsesalen. Hvis du logger på Rigsarkivets database Daisy, kan du se status på dine bestillinger under ’Mine bestillinger’.

Du kan logge ind nedenunder eller fra forsiden af Rigsarkivets hjemmeside.

Log ind gennem Daisy

Arkivalier ligger på læsesalen i 14 dage. Ønsker du at forlænge dit lån, kan du gøre det på ’Mine sider’ i arkivdatabasen Daisy, såfremt ingen andre har bestilt arkivalierne.

Alle Rigsarkivets arkivalier kan søges frem i arkivdatabasen Daisy.
Det gælder også alle de scannede arkivalier fra Arkivalieronline.

Gå til Daisy

Arkivalierne i arkivdatabasen Daisy ligger efter Arkivskaber og Arkivserie. Arkivskaberen er den myndighed/person, som har skabt materialet. En arkivskaber kan for eksempel være Roskilde Amt, Ebeltoft sygehus eller Flemløse Sogn. Det kan også være private personer, som har afleveret et privatarkiv, f.eks. Arne Jacobsen.

En arkivserie er de arkivalier, der er tilknyttet en arkivskaber. F.eks. en journal, kirkebog, breve osv.

Gå til Daisy

Se filmen ‘Sådan søger du i Daisy’