Kilder om slaveri i Dansk Vestindien
Kilder om slaveri i Dansk Vestindien
Indtil slaveriets ophævelse i Dansk Vestindien i 1848 var slaver og slaveri en fundamental del af livet på øerne. Derfor findes der oplysninger om slaver og slaveri i stort set alle arkivalier fra den tid.
Slaveriet har sat spor i mange kilder
Indtil slaveriets ophævelse i Dansk Vestindien i 1848 var slaver og slaveri en fundamental del af livet på øerne. Derfor findes der oplysninger om slaver og slaveri i stort set alle arkivalier fra den tid. Det gør det vanskeligt at udvælge de vigtigste kildegrupper, fordi det afhænger af, hvilket aspekt af slaveriet man er interesseret i.
Kildegrupperne i denne vejledning er udvalgt for at vise bredden af emner relateret til slaveri. Men vær altså opmærksom på at der findes mange andre kildetyper, der indeholder oplysninger og perspektiver på slaveriet i Dansk Vestindien. I registraturen kan du kan danne dig et overblik over alle digitaliserede arkivalier fra lokale danske myndigheder i Dansk Vestindien:
Emner i kilderne
Salg af slaver
Beregningerne over salg af slaver på St. Thomas, viser hvordan slaver blev solgt på offentlige auktioner.
Slavearbejde
Rapporter om kompagnislavernes arbejde giver indblik i, hvilke forskellige typer arbejde slaverne blev sat til.
Forhold på plantagerne
Rapporter fra plantagerne og slavestatistikken fra 1804 viser, hvordan forholdene på plantagerne var, fx om slavernes boliger, helbred og hvor mange der var.
Sygdom & sundhed
Rapporterne fra plantagerne indeholder månedlige hospitalsrapporter og viser hvilke slaver der var syge, hvornår, hvor længe og hvad de fejlede.
Slaveoprør for retten
Justitsprotokollen for standretten i Frederiks Fort 1848 giver indblik i, hvordan den danske kolonimagt reagerede overfor slaveoprør.
Frihed
Fribrevene dokumenterer, hvilke slaver der opnåede at få eller købe deres frihed.
Beregninger over salg af slaver på St. Thomas, 1724-1739
Beregningerne består af skemaer ført under slaveauktioner. De indeholder bl.a. oplysninger om købernes navne, hvor mange slaver de købte, slavernes køn, alder (voksne eller børn), fysiske tilstand (raske eller syge) og pris. Beregningerne kan give dig et indblik i den slavehandel, der foregik, når Vestindisk-Guineisk Kompagnis skibe ankom fra Afrika til St. Thomas.
Beregninger over salg af slaver
Slaveejerens navn
Slavernes navne ikke er opgivet. Hvis du kender laveejerens navn, kan du undersøge om vedkommende købte slaver af kompagniet.
Årstal eller periode
Beregningerne er organiseret kronologisk.
Brug Beregninger over salg af slaver
Beregningerne er organiseret kronologisk, men er ikke bevaret fra alle år i perioden 1724-1739.
Man kan heller ikke gå ud fra, at de registrerede slaver udgør alle de slaver som ankom til øerne i de pågældende år. Selv om Vestindisk-Guineisk Kompagni havde monopol på import af slaver, blev der også importeret slaver ulovligt. Disse slaver er ikke registreret her. Beregningerne er skrevet på dansk (gotisk).
Find beregninger over salg af slaver på Arkivalieronline
Vestindisk-Guineisk Kompagni, Direktionen
Rapporter om kompagnislavernes arbejde, 1751-1754
Rapporterne kan hjælpe dig med at få indblik i hverdagens arbejde for de markslaver og håndværksslaver, som var ejet af Vestindisk-Guineisk Kompagni.
Rapporterne er skemaer med oplysning om markslavernes arbejde dag for dag på kompagniets plantager på St. Thomas og St. Croix, og om håndværksslavernes arbejde på kompagniets bygninger på St. Thomas. De oplyser bl.a. om, hvor mange slaver der udførte hvilke opgaver og hvor længe, hvad slaverne hed, samt fravær pga. sygdom eller flugt (maronage). Især håndværksslavernes arbejde er beskrevet meget præcist. Fx at to tømrerslaver brugte torsdag den 9. marts 1752 på at høvle brædder til gulvet i rustkammeret på Fort Christian i Charlotte Amalie.
Rapporter om kompagnislaver
Markslave eller håndværksslave
Du skal vide om du søger efter en markslave og håndværksslave.
Årstal eller periode
Du skal vide hvilket år eller periode du vil undersøge.
Brug Rapporter om kompagnislavernes arbejde
Rapporterne er opdelt i to: markslaver og håndværksslaver. Hver rapport er ført kronologisk på dansk (gotisk).
Find rapporter om kompagnislavernes arbejde på Arkivalieronline
Vestindisk-Guineisk Kompagni, Direktionen
Rapporter fra plantagerne, 1787-1847
Plantagerapporterne kan hjælpe dig med at få indblik i slavernes leveforhold på en række plantager på især St. Croix i perioden 1787-1847.
Der findes tre slags rapporter, som giver forskellige typer oplysninger:
Ugerapporter
Ugentlige indberetninger om arbejdsstyrken af slaver, det udførte arbejde, hvilke slaver der var syge og af hvad, hvilke slaver der var blevet straffet og for hvad, samt beholdningerne af fødevarer m. på hver plantage.
Politirapporter
Månedlige indberetninger om hvilke slaver der var blevet afstraffet, for hvad, og hvad straffen havde været.
Hospitalsrapporter
Månedlige indberetninger om hvilke slaver der var syge, hvornår, hvor længe og af hvad.
Plantagerapporterne stammer fra plantager, der skyldte penge til den danske stat, og havde til formål at give staten løbende information om driften. Når så mange plantager skyldte penge, skyldtes det, at den danske stat i 1786 overtog en række store lån, som plantageejere havde optaget i Nederlandene.
Rapporter fra Plantagerne
Plantagens navn
Du skal kende navnet på den plantage, du gerne vil undersøge.
Hvor
Du skal vide på hvilken af øerne plantagen lå.
Årstal eller periode
Du skal vide hvilken periode du vil undersøge.
Brug Plantagerapporterne
Samlingen af plantagerapporter er organiseret geografisk efter ø. Langt de fleste rapporter stammer dog fra St. Croix. Dernæst er rapporterne organiseret alfabetisk efter navnet på plantagen og endelig kronologisk.
Hver rapport består normalt af et fortrykt skema, som er udfyldt på dansk (gotisk), men nogle skemaer er helt håndskrevne. Rækken af skemaer for hver enkelt plantage dækker ikke hele perioden 1787-1847, men kortere perioder. Den bedst dækkede periode er 1830-40’erne.
Find plantagerapporter på Arkivalieronline
Slavestatistikken fra 1804
Slavestatistikken fra 1804 kan hjælpe dig med at få overblik over slavebefolkningens sammensætning i året 1804. Statistikken indeholder oplysninger om køn, alder, civilstatus, fødested, erhverv, religion samt hvor mange slaver, der boede på hver plantage, hvor mange slavehuse der var, og hvor meget jord der var udlagt til dyrkning af fødevarer til slaverne. Statistikken dækker kun året 1804 og plantagerne på de tre øer. Byerne er ikke medtaget.
Efter at en 10-årig overgangsperiode op til afskaffelsen af den danske transatlantiske slavehandel var udløbet (1793-1803), mente mange plantageejere, at det fortsat ikke var muligt at opretholde slaveantallet uden import af nye slaver. Derfor blev der igangsat en spørgeskemaundersøgelse i 1804, som skulle gøre det klart, om der var behov for at forlænge overgangsperioden. Statistikken bygger på data fra denne undersøgelse. Resultatet af undersøgelsen blev, at man valgte ikke at forlænge perioden.
Slavestatistikken
Plantagens beliggenhed
Du skal vide hvilken ø og hvilket kvarter palntagen lå i.
Plantagens navn
Du skal kende plantagens navn.
Brug Slavestatistikken
Statistikken består af skemaer, som ligger sammen med andre dokumenter fra den såkaldte ”Kommission for Negerhandelens bedre Indretning”. Samlingen af skemaer er organiseret geografisk efter ø og dernæst efter kvarter. Tilsvarende er hvert enkelt skema organiseret geografisk efter kvarter, og herunder er hver plantage listet efter matrikelnummer. Der er også særlige skemaer, som opsummerer alle data fra hver ø og for kolonien som helhed. Skemaerne er skrevet på dansk (gotisk).
Find slavestatistikken fra 1804 på Arkivalieronline
Generaltoldkammeret, Vestindisk-Guineisk Renteskriverkontor
Fribreve, 1757-1832
Fribrevene kan hjælpe dig med at finde ud af, om en slave i løbet af sit liv opnåede at få sin frihed, og hvornår det skete.
Fribrevet er enten en side med fortrykt tekst, hvori navn og tidspunkt for udstedelsen er udfyldt, eller det er helt håndskrevet. Brevet indeholder altid navnet på den frigivne og normalt også den tidligere ejers navn. Dertil kan der være oplysninger om f.eks. den frigivnes værdi, og hvem der betalte for frigivelsen, hvis det ikke var ejeren.
Fribrevet blev udstedt af guvernementet og skulle til enhver tid bæres af den frigivne som bevis på den frie status. Nogle af fribrevene ligger kun som kopier, da originalen jo blev udstedt til den frigivne. Rækkerne af fribreve er ikke fuldstændige, og man kan ikke regne med at finde navnene på alle frigivne slaver.
Fribreve
Hvor boede den frigivne
Du skal vide, på hvilken ø den slave/frigivne boede, som du vil undersøge.
Årstal eller periode
Du skal vide, hvilket år eller periode fribrevet er fra.
Navn
Du skal kende navnet på den slave/frigivne person du søger.
Brug Fribreve
Samlingen af fribreve er organiseret geografisk efter ø og dernæst kronologisk. I den enkelte æske ligger fribrevene ofte ikke i ordnet rækkefølge, men i enkelte tilfælde er de ordnet alfabetisk eller kronologisk. Fribrevene er skrevet på dansk (gotisk) og engelsk (latinsk).
Find fribreve på Arkivalieronline
Guvernementet, St. Croix
- Gruppeordnede sager 9. Sociale og kulturelle forhold
- Fribreve for slaver på St. Croix 1769-1807
- Fribreve for slaver på Croix 1808-1832
- Fribreve for slaver på Croix, A-Ø 1800-1810
- Fribrevsprotokol for Thomas 1816- 1830
Generalguvernementet, Det sekrete råd, St. Thomas og St. Jan
Justitsprotokollen for standret i Frederiks Fort 1848
Justitsprotokollen kan give dig indblik i, hvad der skete under det afgørende oprør frem mod ophævelsen af slaveriet, og hvad den danske kolonimagt bagefter gjorde for at genoprette lov og orden. Den indeholder oplysninger om forhørene, sagens gang og de afsagte domme.
Protokollen stammer fra den standret (militær særdomstol), som blev nedsat efter det slaveoprør i 1848, som førte til ophævelsen af slaveriet i Dansk Vestindien. Retten skulle dømme personer, som i forbindelse med oprøret havde overtrådt loven og forvoldt skade på personer og ejendom. Det var fortrinsvis tidligere slaver, som blev dømt.
Justitsprotokollen
Navn på den anklagede
Hvis du kender navnet på en af de anklagede, kan det gøre det lettere at finde rundt i materialet.
Brug Justitsprotokollen
Protokollen er organiseret kronologisk efter dato for forhørene, sagernes gang i retssalen og afsluttes med domsafsigelser. Den har ikke et register, men navne er understregede og derfor lettere at finde ved at skimme teksten. Protokollen er skrevet på dansk (gotisk).
Find justitsprotokollen på Arkivalieronline
Vestindiske Regering, Den Militære Standret i Frederiks Fort
Andre vejledninger om Dansk Vestindien
Dansk Vestindien – Kom godt i gang!
Velkommen til en verden af viden om 250 års dansk kolonihistorie på de Amerikanske Jomfruøer – dengang kaldet Dansk Vestindien. Find kilder om mennesker, slaveri, søfart og livet for rig og fattig i den danske koloni.
Kilder om kolonistyre i Dansk Vestindien
Det danske kolonistyre greb ind i mange aspekter af livet i Dansk Vestindien – i retten, på kasernen, på hospitalet eller i skolen.
Find en person fra Dansk Vestindien
Når du søger efter en person fra Dansk Vestindien – nu de Amerikanske Jomfruøer – skal du bruge forskellige kilder alt efter, hvilken befolkningsgruppe, personen tilhørte.