Cancerregistret 1943-2015
Cancerregistret 1943-2015
Om registret
Cancerregisteret i Danmark blev startet på frivillig basis i 1942, og data er tilgængeligt fra 1943. Den 1. marts 1987 blev der for læger indført pligt til at anmelde ondartede og dermed beslægtede sygdomme til det danske Cancerregister. De nuværende procedurer er de samme som under perioden med anmelderser på frivillig basis. Fra 1987 blev der suppleret med kobling til det nationale Landspatientregister. Den 1. januar 1997 blev Cancerregisteret flyttet fra Kræftens Bekæmpelse til Sundhedsstyrelsen.
Anmeldelse indsendes til det danske Cancerregister fra sygehusafdelinger, når et cancertilfælde er diagnosticeret og ved ændring i den oprindelige diagnose. Endvidere anmeldes første gang en patient behandles eller kontrolleres for sygdommen. Patologiafdelinger og retsmedicinske institutter er anmeldelsespligtige, når der er udført autopsi på en patient med cancer. Tilfælde, som først diagnosticeres ved autopsi, anmeldes også. Alle data registreres uafhængig af om tilfældet var mistænkt før døden eller var et uventet autopsifund.
Cancerregisteret modtager også anmeldelser fra alment praktiserende læger og speciallæger. Antallet af anmeldelser herfra er øget efterhånden, som flere patienter behandles udenfor sygehusvæsenet. Ca. 10 pct. af det årlige antal nye tilfælde anmeldes fra disse kilder, og halvdelen af disse er hudcancer.
Søg om adgang til data
Du kan søge om adgang til data i Rigsarkivets samling af digitalt skabte data.
Registrets indhold
Periode
1943-2015
Afleverende myndighed
Sundhedsdatastyrelsen (2015)
Statens Serum Institut (2012-2015)
Sundhedsstyrelsen (1997-2012)
Kræftens Bekæmpelse (1943-1996)
Registeransvarlig
Sundhedsdatastyrelsen
Population
Nydiagnosticeret cancertilfælde og andre anmeldelsespligtige sygdomme i Danmark
Udvalgte variable
Cpr-nr.
Køn
Fødselsdato
ICD-10 koder
Diagnose
Diagnosetidspunkt
Sygdommens placering
Udbredelse og historik
Oplysninger om behandling og behandlingssted
Amts- og kommunekoder