Nyt på Arkivalieronline, marts 2023
Nyt på Arkivalieronline, marts 2023
Handel i Ostindien og erindringsmedaljer fra Napoleonskrigene. Du kan nu se listerne over det nye materiale og søge i nye indtastede data.
Arkivet fra Willum Leyel – kongens mand i Trankebar
Vi har digitaliseret materiale fra arkivet fra Willum Leyel, der i 1640’erne var udsendt for Ostindisk Kompagni og guvernør i Trankebar på Indiens østkyst. I arkivet finder du bl.a. breve, regnskaber, fortegnelser og instruktioner, som vedrører den danske handelsstation og koloni.
Du finder Willum Leyels arkiv fra Danske Kancelli under temaet Ostindisk og Asiatisk Kompagni samt et tillæg til arkivet under samme tema.
Vil du vide mere om Willum Leyel?
Willum Leyel forlod København i 1639 og ankom fire år senere til Trankebar som udsending for Kong Christian IV. På det tidspunkt var kontakten til Danmark lille og de lokale udfordringer store. Leyel overtog rollen som guvernør og holdt Trankebar på kongens hænder, men endte med selv at blive afsat ved et mytteri i 1648.
Danske modtagere af den franske Sct. Helena-medalje
Den 4. marts holdt vi tastefest på Rigsarkivet, Aabenraa. Her indtastede en håndfuld dygtige og engagerede frivillige de 750 navnekort, som hører til ansøgningerne om den franske erindringsmedalje Sct. Helena Medaljen.
Kejser Napoleon I af Frankrig førte i årene 1792-1815 krige rundt om i Europa. Der deltog ca. 20.000 danske på fransk side som hjælpetropper. De blev især rekruttereret fra regimenter i Slesvig og i Holsten.
I 1857 stiftede efterfølgeren Kejser Napoleon III en erindringsmedalje for veteraner, som havde deltaget i krigene. Ca. 650 overlevende danske veteraner søgte og modtog medaljen, mens ca. 100 blev afvist.
Sådan søger du efter en medaljeansøger
Gennem indtastning er navnekartoteket gjort til et onlineregister, som du kan søge i.
Du kan søge i navnekartoteket via søgedatabasen Søg i samlingerne. Skriv “Sct. Helena Medaljen” samt navnet på ansøgeren i fritekstfeltet. Marker, at du søger i “Afskrifter af arkivalier”, og klik på søg.
Navnekartoteket er indgang til selve ansøgningerne, som du kan finde i Forsvarets Arkiver og bestille til læsesalen via arkivdatabasen Daisy.
Se oversigterne
Du kan se oversigterne med det nye materiale på siden Nye digitaliseringer på Arkivalieronline.
God læselyst!