Jubilæumsår: Grundloven fra 1849 er fremtidssikret og udstilles i Folketinget

30. maj 2024

Jubilæumsår: Grundloven fra 1849 er fremtidssikret og udstilles i Folketinget

I anledning af 175-året for Danmarks første grundlov, bliver den udstillet i Folketinget, hvor alle der booker en omvisning, har mulighed for at se det enestående dokument.

alt

Den unikke grundlov fra 1849

Normalt opbevares den eneste originale udgave af grundloven af 5. juni 1849 – Danmarks første forfatning – hos Rigsarkivet. Men i anledning af grundlovens 175-års jubilæum bliver den udstillet i Folketinget. Her vil alle besøgende kunne se den fra d. 5. juni 2024 til og med efterårsferien i oktober 2024.

Forinden har den været i hænderne på eksperterne i Det Kgl. Biblioteks Bevaringsafdeling, der i omkring et år nøje har undersøgt det enestående dokument til mindste detalje og fremtidssikret det.

“I de kommende måneder bliver der mulighed for at se dette unikke dokument i den originale udgave. Man mærker virkelig historiens vingesus, når man ser det.”
Søren Gade Folketingets formand

Folketingets formand, Søren Gade udtaler

“Grundloven er et klenodie i dansk historie, og vi har meget at takke grundlovens fædre for. Var det ikke for grundloven, kunne vi ikke trække vejret som frie borgere i Danmark. Det er også grundloven, der sikrer rammerne om vores demokrati. I de kommende måneder bliver der mulighed for at se dette unikke dokument i den originale udgave. Man mærker virkelig historiens vingesus, når man ser det.”

 

Vidste du dét om grundloven?

Kun én original

Der findes kun én original udgave af grundlovene fra 1849 og 1866. De ligger trygt i Rigsarkivets sikre magasiner. De seneste to udgaver af grundloven fra hhv. 1915 og 1953 er der lavet to eksemplarer af; et i Rigsarkivet og et i Folketinget.

Under kongens hånd og segl

Alle grundlovene er givet under kongens hånd og segl, og derfor bærer de også alle det kongelige segl, fastgjort til loven med en snor og indkapslet i en segldåse.

Pergament & papir

Alle udgaverne af grundlovene er lavet af pergament, dvs. dyrehud, på nær den seneste udgave fra 1953, som er lavet i papir som vi kender det i dag.

Det sorte får

Dele af grundloven fra 1849 er skrevet på huden fra et sort får. Det ved vi fra den seneste restaurering, hvor man har fundet sorte prikker fra hårhuller i et mønster karakteristisk for et får. Ved gennemlysning af grundloven fra 1849 har man også kunne se mærker fra insektbid, slagterens kniv, blodåre og hårene på en kalvs halerod.

Risikabel ny teknik anno 1849

Der er taget risikable valg i skabelsen af grundloven 1849. Siderne er blevet behandlet med et tyk lag hvidt materiale, så de blev holdbare og nemmere at skrive på, men det var en ny teknik, som man ikke vidste om ville holde på sigt.

Syre misfarver

Man kan på visse sider ane en let brun misfarvning langs papirets kant i grundloven fra 1953. Det kan skyldes træfibre i papiret produktion, som indeholder en syre, der farver med tiden.