Forsker i dansk Holocaust historie modtager forskningspris

2. december 2024

Forsker i dansk Holocaust historie modtager forskningspris

Rigsarkivets forsker Silvia Goldbaum Tarabini modtager Julius Bomholt-Prisen for sin forskning i danske jøders forhold i Theresienstadt ghettoen i 1943.

alt

Bidrag til dansk jødisk historie

Silvia Goldbaum Tarabini har i mange år forsket intensivt i dansk Holocaust-historie og især deportationen af 470 jøder til Theresienstadt ghettoen i 1943. En stort set uudforsket historie indtil nu. Det er blevet til bogen Danske jøders liv og død i Theresienstadt, som hun modtager prisen for.

Forperson for Kulturministeriets Forskningsråd, Sara Louise Muhr siger:

”Silvia Goldbaum Tarabini bidrager med sin bog ”Danske jøders liv og død i Theresienstadt” til en unik forståelse af dansk jødisk historie, som tidligere ikke har været afdækket. Værket er både personligt, indlevende, gribende og dybt fagligt, hvilket er en yderst prisværdig, men også sjælden, kombination. Det er et omfangsrigt og grundigt historisk værk, der giver en dyb indsigt i vores fælles historie.”

Selv siger Silvia Golbaum Tarabini:

”Jeg har fokuseret på deres ophold i ghettoen, fordi det var en historie, der ikke var udforsket. Tidligere er den blevet fortalt set fra København og gennem den danske civiladministrations arkiver. Jeg har i stedet fokuseret på, hvordan hverdagen var i Theresienstadt set fra fangernes synspunkt.”

Lidelser i ghettoen er ikke længere glemt eller gemt

For Silvia handler anerkendelsen i høj grad om de mennesker som hendes forskning er centreret om.

”Jeg er meget beæret over den store anerkendelse, der ligger i at modtage Julius Bomholt-prisen. Jeg har brugt mange år af mit liv på at udforske historien om de jøder, der ikke kom til Sverige, men blev arresteret under ’jødeaktionen’ og deporteret til Theresienstadt. For mig betyder prisen en anerkendelse af mit arbejde for, at de 18 måneders lidelser i ghettoen ikke længere er glemt eller gemt, men faktisk huskes som en del af grundfortællingen om besættelsestiden. Jeg er dybt taknemmelig for, at mange af de overlevende i årenes løb har været villige til at dele deres værste minder med mig. Uden deres store engagement, ville mit arbejde ikke have været det samme.”

Bogen blev sidste år indstillet til Weekendavisens Litteraturpris og prisen som Årets Historiske Bog 2024.

Om Bomholt Prisen

Kulturministeriets Forskningspris, Julius Bomholt-prisen, gives for nyskabende forskning af højeste kvalitet, som anerkendelse af en fremragende forskningsindsats. Prisen uddeles én gang om året.

Prisen er indstiftet af Kulturministeriet og navngivet efter Danmarks første kulturminister, Julius Bomholt. Vinderne af Julius Bomholt-prisen modtager en medalje i bronze skabt af billedkunstner Morten Stræde.