Danmarks vigtigste dokumenter digitaliseres og fremtidssikres

7. oktober 2024

Danmarks vigtigste dokumenter digitaliseres og fremtidssikres

Nu bliver der sat strøm til Rigsarkivets fineste samlinger. Alle dokumenter af enestående national betydning skal digitaliseres, så man kan gå til kilderne online. Projektet realiseres med støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden.

alt

Den skriftlige kulturarv skal bevares

I Rigsarkivets sikre magasiner ligger 5.900 arkivæsker med dokumenter af enestående national betydning. Her finder man Danmarks grundlove, breve fra H.C. Andersen, Øresundstoldregnskaber, Christian 4.s stilebøger, retsdokumenter fra 1600-tallets hekseprocesser, fangefotos fra 1800-tallet og meget mere. Man kan også finde dokumenter, der belyser hertugdømmernes og Sønderjyllands historie, Genforeningen og danske forhold under og efter Besættelsen.

Med det nye projekt markerer Rigsarkivet et vigtigt skridt i arbejdet med at bevare den nationale skriftlige kulturarv og sikre en nem adgang til den for alle interesserede. Arbejdet er muliggjort med 10 mio. kr. fra Louis-Hansens Fond og 7,5 mio. kr. fra Augustinus Fonden.

Støtte til digitaliseringen

Christine Wiberg-Lyng, direktør i Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, udtaler:

”Kronjuvelerne i Rigsarkivets skatkammer tæller blandt andet helt centrale dokumenter fra Danmarks tidlige statsstyre og dombøger fra landets ældste domstole. Nu digitaliseres disse helt særlige arkivalier, så alle får nem adgang til vores fælles kulturarv i dag og i fremtiden”

Frank Rechendorff Møller, direktør i Augustinus Fonden, udtaler:

”Vi ser et stort demokratisk og forskningsmæssigt potentiale i at bidrage til tilgængeliggørelsen af denne unikke samling arkivalier. Digitaliseringsprojektet bygger på et grundigt forarbejde, som gør det muligt at tilgængeliggøre dokumenter, der repræsenterer alle dele af samfundet. Det er værdifuldt både for det danske samfund og for danskernes fælles hukommelse, da kulturarven aktiveres på en ny måde.”

Direkte adgang til fælles historie

Rigsarkivar Morten Ellegaard glæder sig også over fremtidssikringen af de centrale dokumenter:

”Med digitaliseringen skaber vi en direkte og demokratisk vej ind i vores samlinger og vores fælles historie. Det er en investering i fremtiden. Vi fremtidssikrer både de nogle gange skrøbelige dokumenter i forhold til slid, og så giver vi nuværende og fremtidige generationer mulighed for at komme helt tæt på kilderne online. Det gælder også globalt, for der er stor interesse i materiale som Øresundstoldregnskaberne, der er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.”

Arkivalier af enestående national betydning

Projekt: Digitalisering af arkivalier af enestående national betydning (ENB). Projektet dækker 5.900 arkivkasser.

Periode: 2025-2028.

Finansiering: Aage og Johanne Louis-Hansens Fonden støtter med 10 mio. kr. Augustinus Fonden støtter med 7,5 mio. kr.

Formål: Fremtidssikring, digital bevaring og tilgængeliggørelse af Danmarks mest centrale historiske dokumenter

Pressekontakt

Julie Avery, presseansvarlig, Rigsarkivet: tlf. 41 71 72 41, jav@rigsarkivet.dk