Bliv frivillig indtaster
Bliv frivillig indtaster
Vær med til at gøre det nemmere for alle at finde og bruge historiske dokumenter. Hvis du kan læse håndskrift og vil taste kilder ind, har du mulighed for at gøre kulturarven tilgængelig for flere.
Indtast arkivalier i et af indtastningsprojekterne
På Rigsarkivets indtastningsportal og på Dansk Demografisk Database kan du være med til at indtaste arkivalier og gøre dem søgbare og læsbare for alle.
Gå til Rigsarkivets indtastningsportal
Gå til Dansk Demografisk Database
Her kan du se en oversigt over de projekter, hvor der er arkivalier klar til indtastning:
Dødsattester 2.0
Dødsattesterne er en unik kilde til viden om, hvordan vore forfædre levede og døde. Ved at indtaste dødsattester bliver de nemmere at bruge, og vi skaber en unik database over danskernes dødsårsager.
Pasprotokoller
Pasprotokollerne fortæller os, hvor og hvornår vores forfædre rejste. Vi indtaster oplysninger om den bredere befolknings ”gøren og laden”, som ikke findes i andet samtidigt materiale.
Det Kgl. Pleje- og Fødselsstiftelsens arkiv
På Fødselsstiftelsen kunne kvinder føde anonymt og få gratis lægehjælp. Vi indtaster protokoller med oplysninger om bl.a. børnenes identitet og fødselsdato.
Dansk Vestindien
I næsten 250 år var Danmark kolonimagt i Vestindien. Vær med til at taste fx folketællinger, matrikler og mandtalsruller fra øerne og gøre indholdet søgbart for alle.
Sønderjyske arkivalier
Fordyb dig i den fascinerende sønderjyske historie i dette projekt, der rummer et bredt udpluk af sønderjyske arkivalier. Lige nu taster vi bl.a. Alfabetiske Lister (lægdsruller).
Kriminalitetshistorie
Dyk ned i den mere dystre del af vores fælles historie i dette projekt, hvor vi bl.a. indtaster strafferegistre fra de lokale retter og stamruller fra Vridsløselille
Folketællinger
Du kan indtaste folketællinger på Dansk Demografisk Database. Skriv til os på mailbox@ddd.dda.dk og oplys, hvilket sogn eller gade du ønsker at taste og hvilket folketællingsår.
Læs vejledningen før du starter
Der er vejledninger til hvert af de enkelte projekter. Læs vejledningen grundigt, før du går i gang med at taste.
Ønsker du en introduktion til indtastningen, før du går i gang, så tjek arrangementskalenderen, hvor du finder det næste tastearrangement nær dig. Vi holder jævnligt tastearrangementer i hele landet.
Indtast arkivalier i fællesskab med andre
På Rigsarkivet, Aabenraa afholder vi tastearrangementer. Her kan du komme og indtaste kilder sammen med andre. Til tastearrangementerne hjælper vi dig med at komme i gang med at taste på Rigsarkivets Indtastningsportal. Ved at indtaste arkivalier hjælper dig med at gøre dem søgbare for andre.
Har du en computer, tid og lyst til at læse gammel håndskrift, så kom og vær med. Hold øje med kommende tastearrangementer via vores kalender og tilmeld dig.
På nuværende tidspunkt er der ikke tastearrangementer i København, Odense eller Viborg. Hvis du er interesseret i tastearrangementer på dit arkiv, så er du velkommen til at kontakte os på crowd@rigsarkivet.dk.
Gør en forskel for dig selv og andre
Som frivillig i Rigsarkivet bliver du del af et stærkt fællesskab med andre engagerede, historieinteresserede mennesker.
Uanset om du vil taste kilder ind, læse korrektur eller affotografere dokumenter, er du velkommen på holdet.
- 4.5 millioner. Så mange unikke besøg er der årligt på Arkivalieronline. De benytter bl.a. de dokumenter, som er affotograferet af frivillig-fotograferne på Rigsarkivets læsesale.
- Der indtastes hvert år knap en million personnavne, stednavne og begivenheder i Rigsarkivets indtastningsprojekter. Dermed bliver det nemmere for alle at fremsøge f.eks. personer i folketællinger og dødsattester.
- Søg i de indtastede data i Dansk Demografisk Database og i Søg i samlingerne.
Flere muligheder
Bliv frivillig fotograf
Vær med til at digitalisere historiske dokumenter, så du og alle andre kan se dem online. Bliv en del af en fotogruppe på én af Rigsarkivets afdelinger.
Vi taster kilder i Rigsarkivet – Facebookgruppe
Kom i kontakt med andre indtastere og del dine tips og tricks. Hent inspiration og få nyt om indtastning.